slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

Rekonstrukcija Doma starih u Risnu počinje u maju

Ugovor o izvođenju rekonstrukcije Doma starih "Grabovac" u Risnu potpisali su danas ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor kompanije RAMEL Marinko Radulović. Ugovorena vrijednost radova iznosi 6.566.184 eura, a rok za završetak je 547 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Planirani početak radova je maj 2024. godine.

mujo 597x900

Obnova Doma starih koštaće više od 6,5 miliona eura: Sa potpisivanja ugovora (Foto: gov.me)

Kako navode u saopštenju Ministarstva, projektom je planirano i rušenje postojećeg montažnog objekta izgrađenog 1973. godine i izgradnja novog, ukupne bruto površine 3.403 m2, za smještaj ukupno 52 korisnika.

Prema riječima ministra Mujovića, projekat nije poklon Domu starih u Risnu, jer su njegovi korisnici, svojim životima i davanjem Crnoj Gori, to zavrijedili i zaradili.

"Ovo je način da im se kao društvo odužimo i pokažemo inkluzivan odnos prema onima koji su to zaslužili, ugrađujući svoj životni i radni vijek u razvoj Crne Gore", kazao je Mujović.

On je istakao i da je ovo jasna poruka da 44. Vlada Crne Gore posebno vodi računa o socijalno ugroženim, starim i nemoćnim licima, kojima je potrebna pažnja i pomoć.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić je kazala da joj je posebno čast i zadovoljstvo što je danas potpisan ugovor koji za resor kojim rukovodi ima veliki značaj.

"U određenoj mjeri sam emotivna i želim da istaknem da je ovo projekat o kojem se priča dugo godina, čak od 2016. godine. Izgradnja jednog ovakvog objekta šalje pozitivnu poruku da Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Vlada Crne Gore brinu o starijima na način kako su obećali, odnosno da će im obezbijediti dostojanstveno starenje u punom smislu te riječi. Naši stariji sugrađani koji se odluče za takav vid smještaja moći će da imaju sve benefite koje bi imali i u svojoj porodici", navela je Nišić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dodala je, radiće na cijelom sistemu deinstitucionalizacije, stvaranju malih kućnih zajednica, pomoć u kući, kako bi na kraju tradicionalno i lijepo crnogorsko društvo uveli u jedan evropski sistem gdje će oni koji zaista budu željeli moći da prime punu njegu i u svojim domovima.

"Za naše starije koji se odluče za institucionalni smještaj, uradićemo da u njima imaju najadekvatnije i najbolje uslove", kazala je Nišić.

Direktor Doma starih Srđan Dragomanović je kazao da očekuje da će za nekih 18 mjeseci kad je predviđen završetak radova, svi u Crnoj Gori imati objekat koji je reprezentativan na nivou Crne Gore i Evropske unije.

"Dom starih 'Grabovac' u Risnu postoji 77 godina i ona medicinska, zdravstvena njega i psihosocijalna podrška po kojoj smo čuveni u regionu, izgradnjom jednog ovakvog objekta će doći do punog izražaja iz razloga što ćemo sigurno biti jedan od najreprezentativnijih domova starih u regionu i Evropi", istakao je Dragomanović.

Projekat se finansira iz kredita Njemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 45 miliona eura i granta od strane Evropske unije u iznosu od 4,7 miliona eura. Dodatno, Vlada Crne Gore je obezbijedila 10 miliona eura kako bi pojačala obuhvat korisnika i povećala kvalitet projekta.

Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u odabranim administrativnim zgradama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, za koje se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, a koje su proizašle iz EU direktiva.

Osim navedenog, smatra se da će postizanje cilja projekta doprinijeti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i postizanju planiranog nacionalno određenog doprinosa (INDC/ PNOD). Takođe, očekuje se i pozitivan uticaj na upošljavanje domaćih građevinskih i konsultantskih firmi, što treba da doprinese održavanju kontinuiteta njihovih prihoda, kao i očuvanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta.

Za implementaciju projekta zaduženo je Ministarstvo energetire i rudarstva, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom finansija i Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za državnu imovinu.

Preuzeto sa: Rekonstrukcija Doma starih u Risnu počinje u maju :: Društvo :: RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis

Posjetioci

Montenegro 73.3% Montenegro
Serbia 8.2% Serbia
United States of America 5.5% United States of America

Broj zemalja:

64

Ukupno posjeta:
912035
Danas: 19
Ove nedelje: 35
Ovog mjeseca: 353

Pratite nas na:

youtube Instagram icon  facebook